Wat kunnen wij voor u betekenen?

Praktijk voor Podotherapie Van Dreumel behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Hierbij kunt u denken aan klachten aan het bewegingsapparaat, zoals knie, heup of (lage) rug. Door een voettype en houdingsonderzoek kan ingeschat worden of een afwijkende voetstand de oorzaak kan zijn van die vervelende pijnklachten in uw lichaam. Ook zal geprobeerd worden om te achterhalen of de oorzaak van uw pijnklachten kan zijn ontstaan in een specifieke situatie. Het komt met regelmaat voor dat de daadwerkelijke oorzaak van een pijnklacht ontstaat tijdens sport, werk of door het dragen van niet adequaat schoeisel.

Zodra de oorzaak van de klacht is vastgesteld, wordt er een behandelplan opgesteld en uitgevoerd. De functie van de voet wordt indien mogelijk behouden of verbeterd. Hierbij zijn verschillende behandelmethoden/therapieën mogelijk.

Welke therapie kunt u verwachten?

De binnen de podotherapie gehanteerde behandelmethoden bestaan uit corrigerende of beschermende technieken die op de voet worden toegepast. Door individuele inlegzolen die op uw voetstand worden aangemeten kan uw voetstand en looppatroon worden gecorrigeerd. Daarnaast kan deze behandeling worden aangevuld met specifiek schoenadvies, oefeningen of een combinatie met een fysiotherapeut.

Enkele mogelijkheden zijn

 • Instrumentele behandeling
 • Podotherapeutische zolen
 • Prothese voor één of meer tenen
 • Orthese
 • Orthonyxie (nagelbeugel)
 • Taping
 • Voorlopige therapieën
 • Wondbehandeling

 • Diabetes
 • Kinderen
 • Sporten
 • Reuma
 • Advies Bedrijven

Diabetes


Een groot deel van de patiënten die bij een podotherapeut in behandeling zijn, heeft voetklachten ten gevolge van diabetes. Wereldwijd lijden meer dan 250 miljoen mensen aan diabetes. Diabetes Mellitus (diabetes) is een ziektebeeld of aandoening die voorkomt bij zowel jong als oud. Bij diabetes is het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord doordat de alvleesklier onvoldoende insuline produceert. Het kan ook zijn dat het lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline. Op langere termijn zal het samenspel van de verslechterde doorbloeding (angiopathie) van de voet in combinatie met het slechter functioneren van het zenuwstelsel (neuropathie) de oorzaak zijn voor het ontstaan van de diabetische voet.

Neuropathie


Dit is een complicatie aan de zenuwbanen, waarbij de gevoelszin vermindert met name in de voeten en onderbenen. Zo geeft het een doof gevoel, alsof op watten wordt gelopen. Ook kan een wond minder snel worden opgemerkt omdat deze niet op tijd kan worden waargenomen. De patiënt voelt geen pijn en krijgt een droge, dunne huid door de verminderde werking van zweetklieren. Hierdoor kunnen wondjes eerder ontstaan. 
Bij aantasting van de zenuwen in de voet kan er een afwijkende voetstand of instabiel looppatroon ontstaan. De kans op overdrukplekken/klachten op de tenen, onder de voet, hiel en enkel wordt groter.

Angiopathie


Deze bloedvatafwijkingen leiden tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd. Als gevolg van de verminderde bloedtoevoer zal de kans op infecties vergroten en zal een wondje minder snel genezen. Dit kan in een ernstig geval zelfs leiden tot verlies van tenen of een deel van de voet.

Ulceratie (wondvorming)


Dit is veel voorkomend bij de diabetische voet en moet nauwkeurig behandeld en gezien worden door een podotherapeut om amputaties te voorkomen. Slecht zittende schoenen, maar zelfs naadjes van sokken kunnen wondjes creëren die niet gevoeld worden door iemand bij wie het oppervlakkige gevoel verminderd is. Een podotherapeut kan voorlichten over hoe wondjes te voorkomen zijn en hoe ze behandeld dienen te worden. Er zijn vele ontwikkelingen gaande op de markt van wondgenezing bij ulcera (wonden) bij de diabetische voet. Steeds weer worden er nieuwe verbandmiddelen vervaardigd die de genezing ten goede komen. Zeer belangrijk bij de wondgenezing is het regelmatig verwijderen van overtollig eelt ter plaatse van de wond.

Kinderen

De groeiende voet


Gedurende de tijd dat het kind leert lopen en de voeten belast, zien we een geleidelijke verandering in de stand van de voeten en benen. In het eerste levensjaar van een kind staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Rond het tweede jaar kan, soms vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan. In de leeftijdsgroep twee tot en met vijf jaar komt een X-stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand na het vijfde jaar zich vanzelf. Gebeurt dit niet of niet snel genoeg, dan is er een behandeling nodig. Doordat een voet van een kind zich continu ontwikkelt, is het raadzaam om de schoen- en sokmaten iedere paar maanden te controleren. Vernieuw deze op tijd zodra de voeten de mogelijkheid krijgen om voldoende te groeien.

Ongeveer 10% van de kinderen tussen de 4 en 14 jaar heeft last van groeipijn. Tijdens of na een groeispurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. “Je zou kunnen zeggen dat de botten sneller groeien dan de spieren”. Dit resulteert vaak tot (tijdelijk) spierverkortingen. Het zijn vervelende klachten maar daar groeien de kinderen weer overheen.

Sporten

Tijdens het sporten wordt veel verlangd van de spieren en gewrichten van het menselijk lichaam. Dit komt door de snelheid, kracht en herhalende bewegingen die gemaakt worden. Contactsport maakt de kans op blessures vele malen groter. Voornamelijk de achillespeesblessure is een veel voorkomende sportblessure. Hardlopers en sporters die rennen als trainingsonderdeel hebben overkomt dit het meest. De pijn aan de achillespees bevindt zich meestal op de aanhechting op de hiel of tot 6 cm boven deze aanhechting.


Er zijn vele mogelijke oorzaken voor het ontstaan van achillespeesklachten:

 • Slecht looppatroon; te veel naar binnen lopen (overproneren)/ buiten lopen (oversupineren).
 • Slechte stand; holvoeten, scheefstand van het bekken (beenlengteverschil).
 • Schoeisel en loopondergrond.

Veel sportblessures beginnen bij de voeten. Podotherapie helpt sporters weer op de been. Enkele mogelijkheden zijn (sport)podotherapeutische inlegzolen op maat, techniek om uw gewrichten weer soepeler te laten bewegen, schoenadvies op maat of preventie door te tapen en te adviseren over opbouw van belasting en trainingstijd.

Mogelijke oorzaken voor sportblessures:

 • Aangeboren of verworven platvoeten of holvoeten.
 • Combinatie van bovengenoemde.
 • Letsel door misstap of door invloed van andere sporters.
 • Te slappe of te stijve spieren/banden/gewrichten.
 • Te snelle opbouw trainingsduur en intensiteit.
 • Verkeerd schoeisel.
 • Verkeerde voetstand en/of verkeerd looppatroon.
 • Verkeerde warming-up.