Heb ik een doorverwijzing nodig voor een Podotherapeut?

Per 1 januari 2012 is podotherapie vrij toegankelijk (wettelijke regelgeving) en is een verwijzing van arts of specialist in principe niet meer nodig. Voor deze DTP (Directie Toegankelijkheid Podotherapie) zijn echter uitzonderingen waarbij wel een verwijzing noodzakelijk is. Als de patiënt geen verwijzing heeft, dan is de podotherapeut wettelijk verplicht om een vragenlijst af te nemen. Hieruit zal blijken of u toch een verwijzing nodig heeft.

Wordt podotherapeutische voetzorg vergoed?

Bijna iedere ziektekostenverzekeraar heeft tegenwoordig een vergoeding voor podotherapie in het aanvullende pakket. Let wel op, want er worden verschillende vergoedingsregelingen gehanteerd. In de polisvoorwaarden van uw verzekeraar kan worden nagegaan wat in uw geval de vergoeding is. Podotherapeutische voetzorg bij de diabetische voet is onderdeel van de basisverzekering wanneer er een verhoogd risico of hoog tot zeer hoog risico aanwezig is op het ontstaan van wonden.
Een actueel totaaloverzicht vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, een vereniging waar Praktijk voor Podotherapie Van Dreumel lid van is.Klik hier voor meer info

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Een podotherapeut is een door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wettelijk erkende en beschermde titel. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS. Het is een ‘vrij beroep’ wat inhoudt dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd, maar geen vierjarige HBO opleiding tot podotherapeut.

Wat moet ik meenemen bij mijn eerste bezoek?

  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Uw verzekeringspasje.
  • Schoenen die u veel draagt.
  • Een verwijsbrief (als u niet via Directe Toegankelijkheid Podotherapie komt).

Hoelang kan ik een podotherapeutische zool gebruiken?

Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot vier jaar mee. Er wordt altijd aangeraden om per twee jaar op controle te komen om o.a. de toestand van de zolen te beoordelen. Het is dan nodig om de zool op te knappen door bijvoorbeeld de bovenlaag/deklaag te vervangen. De levensduur van de zolen is sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder u ze gebruikt. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur.